Superstaat Scandinavië

Twijfel jij ook wel eens waar Zweden of Finland nou precies ligt? Daar heeft een miljonair nu een oplossing voor.

De Zweedse miljonair en hoteleigenaar Petter Stordalen stelde deze maand voor om Zweden, Denemarken en Noorwegen samen te voegen. ‘Bedenk eens wat voor een fantastisch land we dan zouden hebben,’ zei hij tegen Göteborgs-Posten, een Zweeds nieuwsmedium. De landen zouden de krachten kunnen bundelen qua technologie (Zweden), geografische ligging (Denemarken en Noorwegen), en ‘ondernemingsgeest’ (Noorwegen).
Het leek even een grapje, tot iemand op Stordalens timing wees: rond de tijd dat Noorwegen memoreert dat het in 1905 onafhankelijk werd, eerst van Denemarken, vervolgens van Zweden.

Is het tijd voor een Scandinavische superstaat?
Maar eerst: wat ís Scandinavië? Stordalen heeft het alleen over Noorwegen, Denemarken en Zweden, maar vaak worden ook Finland en IJsland erbij getrokken. Maar in het laatste geval spreken velen liever van ‘de Noordse landen’.
Het oppervlak van deze landen is gigantisch. Als Zweden, Noorwegen en Denemarken één staat zouden vormen (zoals Stordalen voorstelt), dan krijg je een land waar Nederland ruim twintig keer in zou passen. Je kunt bijvoorbeeld niet op een dag met de auto op en neer van Stockholm naar Oslo. Nog los van de meren en bergen die je onderweg moet overbruggen, is de afstand gewoon te groot. Alleen de treinreis van Oslo naar de eerstvolgende grote Noorse stad, Bergen, duurt al zeven uur. Dat is langer dan de treinreis van Amsterdam naar Berlijn (zo’n zes uur).
Aarzel je tussen een vakantie naar Zuid-Spanje of de Noordkaap, en heb je weinig tijd? Kies dan voor Zuid-Spanje. Ceuta is niet alleen hemelsbreed dichterbij, je bent er ook gewoon veel sneller.

Nordic-comp


Finland is iets kleiner dan Noorwegen. Dat ‘iets’ heeft echter een groter oppervlak dan Nederland en staat ongeveer gelijk aan de helft van IJsland.
Over Finland en IJsland heeft Stordalen het niet. Waarschijnlijk omdat de landen cultureel en historisch gezien verder van de andere drie af liggen. Zo zijn het Deens, Noors en Zweeds nauw verwant: zet een Deen, een Noor en een Zweed aan een bartafel en ze hebben een leuke avond. Met een Fin of IJslander erbij is dat veel minder vanzelfsprekend.

IJsmassa
Groenland neemt een bijzondere positie binnen Scandinavië in. Het valt, net als de Faroer Eilanden, binnen het Koninkrijk Denemarken. Het land is enorm. Nederland past er zo’n vijftig keer in. Maar Groenland is vooral een grote ijsmassa. Aan de randen wonen ongeveer 55 duizend mensen – iets wat je weinig kunt vinden, maar gezien de omstandigheden best indrukwekkend is.

groenland-comp


De Noordse landen zijn dunbevolkt. Denemarken, Noorwegen en Finland tellen elk rond de vijf miljoen inwoners. Zweden ‘blinkt uit’ met bijna tien miljoen. IJsland heeft ruim driehonderd duizend bewoners.
Als Zweden, Noorwegen en Denemarken worden samengevoegd, zou het qua inwonertal tenminste eens ergens over gaan, merkte Stordalen op. Massa brengt trots, of zoiets.
Pettersons uitspraken kunnen de indruk geven dat de Noordse landen niet naar elkaar omkijken. Dat is niet zo. Belangrijk is de Noordse Raad , die in 1952 werd opgericht. Deze raad zorgde bijvoorbeeld voor vrij personen- en goederenverkeer tussen de landen. De huidige voorzitter is de Deen Henrik Dam Kristensen. Zijn aandachtsgebieden zijn gezondheid, defensie en toerisme.
Vooral dat laatste zal de belangstelling hebben van Stordalen, die eigenaar is van Nordic Choice Hotels, een van de grootste Noordse hotelketens. Scandinavië als één groot land kan marketingtechnisch immers aantrekkelijker zijn. Toeristen hoeven dan niet meer na te denken of ze te maken hebben met een Noor, Zweed of IJslander. Elke ‘local’ die ze ontmoeten, is dan gewoon ‘een Scandinaviër’.
En Finland? Dat wordt dan een Scandinavische provincie, mogelijk ten westen of oosten van Zweden – dat laatste maakt dan eigenlijk niet zoveel meer uit.

Door Winnifred Jelier